Dag 12 Honningsvåg - Alta - Reisverslag uit Alta, Noorwegen van Anne Johan Veelen - WaarBenJij.nu Dag 12 Honningsvåg - Alta - Reisverslag uit Alta, Noorwegen van Anne Johan Veelen - WaarBenJij.nu

Dag 12 Honningsvåg - Alta

Door: AJvanVeelen

Blijf op de hoogte en volg Anne Johan

12 Mei 2010 | Noorwegen, Alta

Route: Honningsvåg-Nordkapp-Honningsvåg-Repvåg-Russenes-Oldefjord-Skaidi-Alta. 270km.

Weer: Volop zon, 11 graden.

(mededeling: bezoek op YouTube:
Kerstman filmpje Anne & Fred)

Het was een onrustig nachtje: het bed was te smal (een foute twijfelaar, zeg maar, waar we wel met z'n tweeën in lagen), het bed was te zacht, de zon was maar 2 uur onder, dus het bleef veel te licht, de bus met Taiwanezen kwam om 2.30 terug van de Nordkapp. Kortom reden genoeg om te kort te slapen. Dat gold ook voor Fred..
Fred heeft een hobby, en dat is sms-en. Dus toen ook hij vannacht niet kon slapen dacht hij: 'ik ga die sms-jes eens beantwoorden'. Dat dacht ik tenminste. En daar werd ik weer wakker van... En zo werd het toch nog 7.00u.

De zon scheen al volop, of nog steeds. Na een goed ontbijt om 9.45u vertrokken. Richting Nordkapp...
Een prachtige route die kant op, kronkelende weg, haarspeldjes, witte vlakten.Na 30 km komt de Nordkapp in zicht.

Yes, yes, yes!!!
Op woensdag 12 mei 2010, om 10.45, na 3948,6km staan we op de Noordkaap: 71 gr. 10 min, 21 sec noorderbreedte.
Het reisdoel is niet zoveel; het bereikt te hebben is fantastisch.
Het was geen doel maar een aanleiding en we zijn trots, terwijl het geen prestatie, maar alleen genieten was.
Gisteren hebben na ons nog een aantal onbehoorlijk gezond uitziende Noren in het hotel ingecheckt. We zagen ze weer op de Noordkaap waar ze bezig waren om een hang-klimbrug te maken.
Maar ze wilden best even een paar foto's van ons samen maken.
Het visitors center is een beetje erg bla-bla. We willen toch wel een speldje scoren en een kopje koffie drinken; bij binnenkomst worden we wel geacht voor 2 Benelux Voksen 430 Noorse kronen (:10 in €) neer te tellen; dat was een heel duur kopje koffie!!! De pin direct op onze jassen gespeld.
In het hoogseizoen komen hier 7000 toeristen per dag; wij zijn hier, de Noorse klimmers niet meegerekend, met 4 man, want....

We treffen hier ook weer het Nederlandse stel, inmiddels met Noors gebreide truien aan (dûhh), bij wie mevrouw dwaaloog een lift heeft afgedwongen; de lokale bus ging pas om 12 uur en zo won ze weer een paar uur verblijf op de voor haar meest favoriete stek. Als je hier met zin en verstand rondkijkt, dan begrijp je daar echt niets van. Het blijkt dat zij in de Toyota Aygo, op een stil moment Sami-liederen is gaan zingen... Het stel heeft haar bij de noordkaap gedropt en is zelf nog maar een rondje gaan rijden. Wij hebben haar niet meer gezien! Dit vraagt toch om een Jambers vertolking:
Awel, de grijze dakduif uit Dordrecht, wiens ziel en zaligheid was gelegen in het zeer frequent bezoeken van heur meest geliefde plek op deze aarde; de noordkaap, had zeer wel te lijden van haar overmachtig beperkte gezichtvermogen. Haar resteerde slechts 20%. Om de gehele Noordkaap te kunnen overzien had zij 5 bezoeken nodig. De 6e keer, in mei 2010, liftte zij met andere Nederlanders mee naar de voor haar Ultieme plek. Ocharm; de 6e keer overzag zij de realiteit: het was niet de goddelijke plek die zij meende te hebben gezien, doch slechts één kale boel. En zich realiserend dat verder niets in dit leven haar meer waard kon worden dan deze noordelijke bende, wierp zij zich, klaaglijke Sami vertolkingen in de ultieme stilte uitstotend, van de rotsen. Na de 12e mei is niets meer van haar vernomen...Amaai, amaai!

We vertrekken om 12.00u, na een paar stenen te hebben meegenomen. Eerst terug naar Honningsvåg. Fred nog even tanken en dan; het is een soort surrealistisch schouwspel...rendieren, ijsschollen, spierwitte sneeuw, fraaie bruine rotsen, langs de kustlijn....Huh heb ik dat gisteren ook al niet gelezen? Jawel, maar andersom: we rijden dezefde weg terug tot aan Oldersfjord. Daar slaan we links af richting Skaidi. Het landschap veranderd direct weer. Eerst een soort van beneeuwde vlakte naar Skaidi. Ik probeer een foto te maken vanuit de sneeuw.... en zak er tot m'n bovenbenen in. Na Skaida volgen we de rivier de Repparfjordelva. De rivier is nog voor 90% bedekt met ijs, maar het stromend water eronder breekt er af en toe bijna doorheen en geeft dan een groenachtige verkleuring van de sneeuw.
Ik kan het niet laten on regelmatig te stoppen voor een foto. Fred is bezig met een marathonsessie sms-en en maakt van iedere stop gebruik om de sms langer en langer te maken.
Om de 20-30 km staan er slagbomen naast de weg, de wegen worden hier per traject afgesloten als er teveel sneeuw ligt (tenminste, dat denk ik gewoon).

We klimmen steeds hoger en komen op 350m op een ijzige hoogvlakte. De enige onderbrekingen in ijs en sneeuw zijn de weg, die als een lint door de vlakte kronkelt en af en toe een huis (in totaal over 50 km afstand: 3 huizen). De ijskoude wind, die vanuit het zuiden waait, raakt ons van links voor. Het doet pijn in je neus als je ademhaalt. We scheuren er met 100km doorheen. Wel weer erg mooi. Vanaf Leirbotn dalen we de Altafjorden in en wordt het ook gelijk warmer.
In Alta gaan we eerst op zoek naar het Vica hotel; dit werd op Internet aangeprezen als een hoogwaardig hotel in een verbouwde boerderij. We staan er voor, en zien vooral die verbouwde boerderij er goed aan af.
"Kwait nait" zegt Fred.
"Kwait ok nait"
"Vast geen WiFi"
"Rica dan maar?"

We belanden in de nieuwe vleugel van het Rica hotel Alta. We vinden ook de eerste gevulde mini-bar in Noorwegen.
Gisteravond was om 21.30u de bar dicht en bleek de mini-bar leeg in Honningsvåg.
Daarna de routine: inchecken-omkleden-paar biertjes aan de bar-diner: King's crab vooraf,
Stockfish als hoofdgerecht, flesje Riesling. Daarna op de kamer aan dit verslag, waar we bij het maken al de lol om hebben....
Tot morgen....

• 12 Mei 2010 - 21:08

Petra:

Ja en dan zo'n laatste shot van het (muur)voorjaarsbloempje langzaam uit faden...

• 12 Mei 2010 - 21:08

Bakkerrrr:

Zo dus ik moet m'n speldje ook gaan halen, wat zul je afgezien hebben, kou vind je niks op de motor, wat n keer chinees halen en bij toeval toevallig iemand tegenkomen, toeren en een harley kopen, het vieren met n heerlijk diner, kilometers maken belgie,frankrijk,12 dwaze figuren door Italie,waarvan de helft niet pastte, hooguit financieel. slovenie,kroatie, dan frankrijk onder boven links naar beneden, belgie,normandie,bretagne whisky,wasabi....nu de Noordkapp, wat kan een hobby een uitdaging zijn en alleen maar leuker worden, volgens mij is het ook een culinaire trip, De "LapinKultaHogs"hebben het speldje, vervreemd van Nederland,Gaaf..
    Mooie verhalen, en de foto's spreken voor zich, Ik neem er een Whisky op en ga morgen m'n Hobbezak maar poetsen en mijmeren over de beslissing om niet mee te gaan..

• 12 Mei 2010 - 23:47

Co Die Smeer Is...:

Ik ga proberen in de verfiliming van dit epos mijn beste "jambers" in te zetten voor de voice over. Ik heb respect voor jullie, de kou trotseren en de kilometers vreten... Niemand zal jullie ooit betsempelen als mooiweer rijders. Op een Harley naar de noorkaap, haha beetje ziek moet je wel zijn hoor!

Gefeliciteerd! kus van mij en je (of onze?) meiden

• 12 Mei 2010 - 23:48

Co Nog Eens...:

typen tijdens mijn eerste nachtdienst is schijnbaar niet mijn sterkste kant, hahaha!

• 13 Mei 2010 - 02:22

Margreeth:

The art of Harley rijden in de kou - hebben jullie wel uitgevonden. Weer prachtig epos met bijpassende foto's. Toch lijkt het zonniger dan een paar honderd kilometer terug zal de lichtval wel zijn. Begrijp ik goed dat jullie zelfs zonder aarzeling een twijfelaar delen? Harley bloedbroeders voor altijd dus. uitgeven dit boek: ik goed voor de mens om te lezen.

Nog steeds warme kussen vanuit Curacao, (mijn medereisgenoten zijn doorgereisd naar Suriname, ik ben met een aatal Rotterdamse agenten die hier verslavingszorg opzetten uit eten geweest, goed voor een komische act).

• 13 Mei 2010 - 04:06

Renata:

Ha ha ha een marathonsessie sms-en? Ik wait nait! (maar ik heb inmiddels wel een sms-duim). Wat een geweldig verslag! Groetjes Renata

• 13 Mei 2010 - 05:59

Tuinman:

bij naam viel het kwartje goed krijg steeds meer respect als ik jullie zo in de kou met die sneeuw zie rijden maar als het zonnetje en die blauwe sky zie is dat weer een goedmaker denk ik voor de groene planten moet je zeker niet te vroeg in het jaar naar deze plek gaan over die slagbomen gesproken kijk fred niet steeds of hij deze ook kan raken hebbe jullie geen problemen met de kaart in een restaurant of is het altijd we zien wel wat er bij de bestelling op ons bord terecht komt en we eten het maar op of is er nog een taal die jullie ook spreken mannen goeie rit en ik blijf ze volgen

• 13 Mei 2010 - 10:59

Reinhard:

Gefeliciteerd! De noordkaap gaf jullie de reis.
    Hier zitten we gevoelsmatig nog erg in de ijsheilgen, van 12-14 mei). Vandaag Sint Servatius, morgen Sint Bonifatius (van Tarsus) en op 15 mei nog een vrij onbekende met een leuke bij naam Sophia, "die Kalte". Dus als jullie ver genoeg onder de poolcirkel zijn dan zal het eindelijk warm worden. Dat hopen we voor ons hier in de gematigde streek tenminste.

• 13 Mei 2010 - 11:18

Dorenda:

Respect! Je noemt het zelf geen prestatie maar daar ga ik tegenin protest hoor maatje! De foto van jullie op het felbegeerde eindpunt mag wat mij betreft ingelijst in de overdrachtsruimte hangen :)Het toppunt van bikkelen en dan is zo'n nachtdienstje maar peanuts.Prachtige foto's, maar had die van jullie 2-en in de twijfelaar er graag bij gezien!Hier weer de winterjas aan, dus leven op een lager niveau met jullie mee, ons realiserend dat we niet mogen klagen XD

• 13 Mei 2010 - 13:23

Diet En Jannie:

Anne, wat een enorme prestatie!! gefeliciteerd. en wat een prachtige foto's maken jullie. Het lijkt ons een ervaring die je van je leven niet meer vergeet.
    we volgen jullie van dag tot dag met veel belangstelling en wat een energie om na zulke tochten toch nog zo;n mooi verslag te schrijven. Geef het bij terugkomst in boekvorm uit. Het verkoopt beslist! nog veel genoegen endoorzettingsvermogen. hartelijke groeten en liefs van ons. tot ziens.

• 13 Mei 2010 - 15:49

Nikolaas:

Even een berichtje voor Dorenda: Wij zijn al 10 keer in Scandinavie geweest maar elanden bestaan echt niet, hoor. We hebben uren door de bomen getuurd, maar niets te zien. Op verkeersborden, daar zie je ze wel. Maar in het echt? Nee... Het is een complot!

• 13 Mei 2010 - 15:50

Nikolaas:

Hey Alida, ik was toch je liefste zwager??!!!???

• 13 Mei 2010 - 18:35

Ursula:

Kwait nait? Menetkö kanssani naimisiin? Jotain hollantia? Olen kerran ollut työharjoittelussa sairaalassa Alankomaissa, joten en voi lukea raportteja. Jos kuitenkin tarvitset sairaanhoitaja voi sähköpostia ursula@meilahti.fi Tervehdys Suomi! Voin todella hyvin moottoripyöräilyyn!

• 13 Mei 2010 - 20:25

Wilfried En Laura:

Het was inderdaad apart 4 Hollanders tussen Taiwanezen op de kaap.
    Nog aparter met het kaapvrouwtje in de auto en s'avonds aan het diner!!! Maar leuk jullie daar ontmoet te hebben, en een goede trip verder.

Tot Ooit

Groetjes

• 13 Mei 2010 - 21:35

Annerieke:

Dat bloemetje is echt het toppunt, wauw!!
    Elke avond kijk ik uit naar je verslag, nadat ons kleine meisje eindelijk slaapt nog even een relaxmoment... En wat kun je schrijven zeg, geweldig! Inderdaad, maak er een boek van, deel 1 de Visie van AJ, deel 2 de Visie van Fred... Geweldig, mag ik dan een gesigneerd exemplaar?
    Slaap lekker en een kus!

• 14 Mei 2010 - 11:49

Marion H:

De ochterkrant komt hier wat later :), wij zitten nu immers in Miami het is hier kwart voor 8 en al lekker zonnig. 30 gr vandaag.
    Ik loop nu dus nog 2 verslagen achter en ga gauw verder lezen. Dit was weer een leuk begin van de dag. Gisteren heb ik het gemist vanwege luchtruim omzwervingen e.d.
    lieve groet,
    Marion